Oya's CookBook
- Bize kendini tanıtır mısın?
-Kabul etmen beni çok mutlu etti Oya, ben teşekkür ederim :)
Adım Oya. 1984 yılında İstanbul’da doğdum ve buraya olan sevgim nedeniyle tüm eğitim hayatımı bu şehirde geçirdim. İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun olduktan sonra birkaç yıl sağlık sektöründe çalıştım. Son 11 yıldır ise İstanbul’da bir kamu kuruluşunda danışman olarak görev yapıyorum.
- Glutensiz beslenmeye neden başladın? Bu bir seçim mi yoksa sağlık sebepli bir zorunluluk mu?
2013 ve 2014 yıllarında sırasıyla MS ve Haşimato hastalıklarına yakalandım. O döneme kadar sağlıksız bir beslenme alışkanlığım vardı, sık sık abur cubur tüketiyordum. Aynı yıllarda anneme meme kanseri teşhisi kondu ve tedavi sürecinde rafine şekerden uzak durmaya başladı. Bu durum, fonksiyonel tıp ve sağlıklı beslenmeye olan ilgimi artırdı. Sağlık sebepli bir zorunluluk olmamakla birlikte, okuduğum kitaplar, takip ettiğim uzmanlar ve psikolog kardeşimin desteğiyle glüteni hayatımdan çıkarmaya karar verdim. Yeni beslenme düzenime alıştıktan sonra rafine şekeri de bıraktım.
-Çok çok geçmiş olsun Oya. Sevgili anneciğine sevgilerimi gönderiyorum.
- Glutensiz mutfağın sana nasıl faydaları oldu? Bedenindeki etkileri neler ve öncesi sonrası gibi bir karşılaştırma yapmak mümkün mü?
Kesinlikle bir karşılaştırma yapmak mümkün! 2017'de yeni yaşımı glütensiz bir hayatla karşıladım. MS nedeniyle ciddi bir yorgunluk ve halsizlik yaşıyordum ve enerjimi artırmak için düzenli olarak ilaç kullanmam gerekiyordu. İşten eve geldiğimde dinlenmek için mutlaka biraz uyumam gerekirdi. Bu durum, iş ve sosyal hayatımı olumsuz etkiliyordu. Glüteni ve şekeri bıraktıktan bir süre sonra kendimi daha dinç hissetmeye başladım. Enerji için kullandığım reçeteli ilaçlara ihtiyacım kalmamıştı. Gözle görülür faydalar elde ettikçe süt ürünlerini de azaltmaya karar verdim. 2021 yılında iki farklı doktorun kontrolü sonrasında artık Haşimato hastası olmadığımı öğrendim. Bu iki büyük sağlık değişikliği, yaşam kalitemi ciddi şekilde artırdığından beslenme düzenime bu şekilde devam ediyorum.
-Olumlu geri dönüş almana çok sevindim.💪
- Glutensiz yaşam ve glutensiz mutfağın zor tarafları var mı?
Glütensiz beslenmeye başladığımda mutfakta daha fazla zaman geçirmem gerekti. Diyetime uygun malzemeleri temin etmek, saklamak ve takip etmek oldukça dikkat gerektiriyor.
Yemeklerimi evde hazırlayıp iş yerime taşımam gerekiyor. Misafirliğe gitmek hem ev sahibi hem de benim için yorucu olabiliyor.
- Her ne kadar vegan ve glutensiz çeşitlilik artsa da dışarıda yemek yemekte zorlanma ihtimali var. Zorlanıyor musun?
- Glutensiz mutfak hakkında doğru bilinen yanlışlardan bahseder misin?
Glütensiz besinlerin lezzetsiz ve düşük kalorili olduğu gibi yanlış bir algı var. Glütensiz beslenmeye başladığım ilk yıl birkaç kilo aldım çünkü ekmek yerine bolca patates ve pilav tüketiyordum. Glütensiz tarifler ve ürünlerin kalorisi yüksek olabiliyor. Zamanla, glütensiz olmasına rağmen nişastası yüksek besinlerden uzak durmayı ve daha sağlıklı unlar kullanmayı öğrendim. Glütensiz ve dengeli beslenmeyi öğrenirken uzman bir diyetisyenden de destek aldım. Hala patates ve pilavı severek tüketiyorum ama daha bilinçli ve dengeli tariflerle.
- Glutensiz ürün seçeneklerinin gidişatı ne durumda? Vegan ürünlerde çeşitliliğin arttığını biliyorum. Peki glutensiz gıdalarda çeşitlilik arttı mı?
Marketlerde ve restoranlarda son yıllarda çok daha fazla çeşit bulabilmek beni çok mutlu ediyor. İlk başladığım yıllarda glütensiz makarna ve biraları yurt dışından taşırken, artık mahallemdeki marketlerde bile pek çok glütensiz ürün bulabiliyorum. Avrupa'daki marketlere göre hala geri olsak da, eskiye nazaran çok daha iyi durumdayız ve seçeneklerin giderek arttığını görüyorum.
- Yaptığın tariflerden en sevdiğin hangisi?
Bu çok zor bir soru çünkü pek çok sevdiğim tarif var. Aklıma ilk gelen üç tanesini paylaşabilirim. Misafirlerim için mutlaka glütensiz cevizli kurabiye yaparım, bu tarif glütenli beslenenlerin de favorisi. Hızlı, lezzetli ve düşük kalorili bir tatlı istediğimde pişmeyen vegan kakaolu pudingim harika oluyor, 5 dakikada hazır. Kış ve sonbahar aylarında ise balkabaklı pideye benzeyen ekmek tarifim favori, kahvaltıda veya mercimek çorbasıyla muhteşem oluyor. Bu tarifler hem sağlıklı hem de çok lezzetli.
- Instagram sayfanda birçok glutensiz tarif ve vegan tarifler bulabiliyoruz. Vegan tariflerini ilgiyle takip ediyorum. Hem bir yemek günlüğü hem de insanların faydalanabileceği bir sayfa olmuş. Bu sayfayı açma fikri nasıl çıktı?
Beğenip takip ettiğin için çok teşekkür ederim. Glütensiz beslenme yolculuğumda sürekli araştırma yapmam gerekiyor. İnternetten, beslenme uzmanlarından ve yemek kitaplarından destek alıyorum. Beslenmeme uygun yeni tarifler keşfederken, malzemelerin içeriğini, kalitesini ve markalarını da araştırıyorum. Bu süreç oldukça zaman alıcı. Beğendiğim tarifleri ve kullandığım malzemeleri unutmamak ve kolayca erişebilmek için kendime bir tarif kitabı oluşturmak istedim. Oya’s Cookbook adını da bu nedenle seçtim. Glütensiz menü, tarif, ürün ve mekanlarla ilgili fikir ve ilham vermek amacıyla sayfamı 4 yıl önce açtım. Navegan olmama rağmen, vegan tarifler yapmayı ve dışarıda yemek yerken glütensiz ve vegan lezzetleri tatmayı çok seviyorum.
Bu akşam ne yapsam?dediğimde veya özel beslenen misafirlerim geldiğinde ilham almak için ilk baktığım yerlerden biri de Oya’s Cookbook.
- Glutensiz mutfakla ilgili eklemek istediğin bir şey var mı?
Yedi yılı aşkın bir süredir glütensiz besleniyorum. Bu süreçte sürdürülebilir bir mutfak yaratmanın çevremdeki insanların bu konuya nasıl yaklaştıklarıyla yakından ilişkili olduğunu gördüm. Beslenme her ne kadar kişisel bir tercih gibi gözükse de çevremiz ve ailemizin tercihlerinden etkilenebiliyor. Ben bu konuda çok şanslı olduğumu hissediyorum. Eşim ve yakınlarımın destekleri benim için çok önemli. Onların anlayışı ve yardımı olmadan bu süreci bu kadar başarılı ile yönetemeyebilirdim. Çevremdeki insanların gösterdiği özen ve destek, bu diyetin sürdürülebilirliğini ve benim yaşam kalitemi büyük ölçüde artırıyor.
Sohbetimize ortak olanlara önerilerin:
Bir film: Büyük Balık - Tim Burton
Bir Dizi: Gilmore Girls
Bir Kitap: Tahıl Beyin – Dr. David Perlmutter