Voynich El Yazması Hamilelik ve Seks Rehberi Mi?

 Görsel: Yale University Library

Ortaçağ Seksolojisi ve Jinekolojisine
Voynich El Yazması ile dalış.
Wilfrid Michael Voynich

Wilfrid Voynich, 1912 yılında ismini kendisinden alan Voynich El Yazmasını ortaya çıkaran adam.  Kendisi devrimci, antikacı ve bir sahaf. Aynı zamanda çılgın bir kitapsever ve dünyanın en büyük kitap dükkanlarından birini işletiyordu. 
 15. yüzyılın başlarına  doğru 
İtalya'da (İtalyan Rönesans'ı döneminde) yazıldığı düşünülen Voynich el yazmasını bu kadar ilginç yapan ise bilinmeyen yazı sistemiyle yazılmış olması ve 600 yıldır gizemini korumasıydı.
I. Dünya Savaşı ve II . Dünya Savaşı'ndan Amerikan ve İngiliz kod kırıcılar dahil olmak üzere alanında en iyisi profesyonel ve amatör kriptograf tarafından incelip analiz edilen Voynich El Yazmasının şifresi tam olarak çözülememişti. Şifreyi çözmeye çalışanlar arasında Amerikalı kriptanalist William ve Elizebeth Friedman , sanat tarihçisi Erwin Panofsky ve istihbarat uzmanları vardı. Ek olarak şifreyi çözmeye çalışanlar arasında kimya, matematik, ortaçağ felsefesi, hukuk ve diğer alanlardaki akademisyenlerde yer alıyordu. 

Ve nihayet araştırmacılar kısmen de olsa kitabı çözmeye başladıklarını söylüyor. Yeni haberlere göre el yazması hamileliği ve seksi anlatıyor.

*kriptografi/kriptoloji: Okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen kişiler tarafınca anlaşılamayacak hale getirilmesi için kullanılan bir şifreleme yöntemi. 

Uzmanlar ilk olarak 1410 yıllarında Voynich el yazmasının yapıldığı yer ve dönemde yaşayan Bavyeralı doktor Johannes Hartlieb'ı araştırmaya başladılar.  
Hartlieb; bitkiler, kadınlar, astronomi hakkında yazmıştı. Ayrıca doğum kontrolü, kürtaj, kısırlığa neden olailecek tıbbi tarifleri ve prosedürleri gizlemek içinde epey çaba harcamış ve "gizli harflerin" kullanılmasını tavsiye etmişti. O dönem bu tür konular "kadın sırları" olarak aktarılıyor ve oluşturulan içeriklere geniş bir sansür uygulanıyordu.
Hartlieb, yazdıklarının evlilik dışı cinsel ilişkiyi kolaylaştıracağından ve Tanrı'nın onu kınayacağından dolayı korkuyor ve  bu sebeple "kadın sırlarının" bilinmesi konusunda çok endişeleniyordu. Dolayısıyla Hartlieb, hamile kalmak için "doğru" ilişki pozisyonları, doğum sonrası vajinal merhemler, kadınların cinsel zevki ve libidonun değişmesi gibi konuları işlemekten çekiniyordu.  

Peki 600 yıldır çözülmeyi bekleyen voynich el yazması sahiden hamilelik ve seks rehberi olabilir miydi? 

Voynich el yazması bitkileri ve astrolojiyi anlatan bir el yazması mıydı yoksa ortaçağ seksolojisi ve jinekolojisini ele alan, seks ve hamileliği anlatan bir rehber miydi? Araştırmacıya göre bitkisel ve astronomik bir el yazmasından ibaret değildi. Çıplak kadın figürleri, cinsel organlar ve rozet çizimlerinden yola çıkarak bunun aynı zamanda cinsellik, seks ve hamile kalma rehberi olabileceği ortaya sunuldu. Voynich El Yazması içinde birçok konuyu barındıran ancak en önemlisi "kadın sırlarını" ele alan bir el yazmasıydı. 

Defterdeki Bölümler  ve Sayfa Detayları: 
  • El yazmasında metin soldan sağa yazılmış ve sayfaların bazıları katlanılabilir yapılmış. Ayrıca birçok sayfada yazılar, çizimler ve diyagramlar ile desteklenmiş. (grafik). Bu sayede grafikler geniş çerçeveden incelenebiliyor. 
  • Defterdeki bazı sayfalarda burç sembolleri, bitkiler, taç tasarımı, kırlangıçkuyruğu merlon adı verilen özel bir kale duvarı şekli bulunuyor. (kale duvarı şeklinden yola çıkarak yazmanın kuzey İtalya kültür alanlarında yapıldığı söyleniyor)
  • El yazmasının devamında çıplak kadın figürleri, cinsel organlar yer alıyor. Bu sayfalarda çıplak kadınlar cinsel organlarına doğru bazı nesneleri tutarken ya da sanki doğrudan nesneleri organlarına yerleştirirken çizilmiş.
İçeriği daha iyi anlamalarına sebep olansa katlanabilir sayfalara çizilmiş olan rozetlerdi. Araştırmacılar şöyle söylüyor; "analizlerimize göre rozetlerin cinsiyet, kürtaj ve gebe kalmayı temsil ettiğini düşünüyoruz. "
  • El yazması 240 sayfa ancak araştırmacıların tahminine göre tam sayı katlanan sayfalarla birlikte yaklaşık 272 sayfa olduğu yönünde. Ayrıca Wilfrid Voynich 1912'de el yazmasını aldığında kitaptaki sayfalarının bir kısmı eksikmiş dolayısıyla tam sayı bilinmiyor.

Bahsedilen katlanır sayfalar ve rozet illüstrasyonu
 Görsel: Yale University Library

Defterin Materyali:
Tarihçilerin söylediğine göre voynich el yazmasının yapımında kullanılan deriler %95 oranında 1404 / 1438 yılları arasında ölen hayvanların derilerinden yapılmış. 

Defterin asıl sahibi kim?
Araştırmacılar defterin eski sahibinin 1552 ile 1612 yılları arasında yaşayan Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf'un ortağı olduğunu söylüyor. 

 Görsel: Yale University Library
Yeni bilgiler geldikçe yazı güncellenecek. 
Sevgiler, Simya ❤

Kaynaklar:
Voynich El Yazması Hamilelik ve Seks Rehberi Mi?
Share