GLUTENSİZ & VEGAN PASTACILIK • SİNEM ERKAN



glutensiz-vegan-pastacilik-sinem-erkan

  •  🌱Bize kendini tanıtır mısın? 
    Merhaba ben Sinem Erkan, İstanbul'da yaşıyorum. Meslek lisesinde muhasebe ve finansman okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Reklam ve Pazarlama bölümünü kazandım. Ancak bunun bana göre olmadığını ve beyaz yakalı olmak istemediğimi fark ettim ve okulu bıraktım. Şimdi ise glutensiz ve vegan pastalar yapıyorum. 

glutensiz-vegan-pastacilik-sinem-erkan

  • 🌱Yemek yapmaya ilgin nasıl başladı?
    Babamla birlikte yemek programlarını izlerdik. 24kitchean’da Maksut Aşkar, Jamie Oliver, Rudolph’s Bakery, Marta Stewart Bakes gibi programları izleyip sevdiğimiz yemeklerden menü yaratıyorduk. Genellikle yemek kısmı babamda hamur işi ve tatlı kısmı da bende olurdu.  Babamla kendimize menü belirleyip onları birlikte yapmaya başladık. Bunu yaparken çok keyif aldıığımı fark ettim.

  • 🌱Bu hayalini kurduğun bir meslekti diyebilir miyiz?
    Aslında bu mesleği kendimi keşfetme yolcuğundayken istediğimi fark ettim. Düzenli olarak gittiğim ve çalışmak güzel olurdu diye düşündüğüm, çalışanlarının beni tanıdığı bir kafeye çok yoğun olduğu bir gün ders çalışmak için gittim. Oradaki arkadaşım dedi ki  -gel ve bulaşık yıka. Böylece ilk adımı atmış oldum. Bulaşıkla başladım ve mutfağa giriş yaptım. O günden sonra 3 yıl kadar o kafede çalıştım. 
    Ardından bir pastacıda ücret talep etmeden sadece işi öğrenmek için işe girdim. İşi biraz öğrendikten sonra teknik kısmınıda öğrenmek için Usta Akademiye gittim ve 4 aylık hızlandırılmış eğitim aldım. Ardından da bir Bakery’de işe başladım.

glutensiz-vegan-pastacilik-sinem-erkan

  • 🌱Neden glütensiz ve vegan pastacılık?
    Her güzel tatlının üzerine çikolata dökme, krema sıkma ve tüm güzel yemeklerin üzerine peynir ekleme modasından sıkıldım ve daha sağlıklı kısma yönelmek istedim. Normal unlarla çalışmaktansa kuruyemiş unları ile çalışmak ya da bilinen bir yağ ile çalışmaktansa hindistan cevizi yağı ile çalışmak, farklı esanslar eklemek,  farklı ürünlerin yapılarını öğrenmek bana daha keyifli geliyor. Mesela klasik yaprak galetayı da çok seviyorum ancak ilk kez badem sütü yapıp onun posasından badem krakeri yaptığımda bir durup neden ben bunu yapmıyorum dedim. "Neden bitki temelli çalışmıyorum ya da neden glütensiz çalışmıyorum" dedim. Hem benim sindirim sistemime faydalı hem de zaten çok kısıtlı bir kitleye hitap edebildiğim için sadece onların damak zevkini öğrenip  istediğim gibi çalışırım diye düşündüm.
    Mesela birine vegan kurabiye yaptık ve bize dedi ki bu çilek reçeli ile de güzel olur. Bu geri dönüşle onun daha farklı versiyonlarını yapmaya başlıyosun.  Bu şekilde kendimi daha çok geliştirebileceğimi düşündüm. Çünkü değişime açık bir alan ve dünyada yavaş yavaş bitki temelli beslenmeye alışıyor. 

-Giderek bitki temelli mutfağın yaygınlaşmasına bir vegan olarak çok seviniyorum. :)

Mutfak kocaman bir deney atölyesi. 

  • Yeni ürünler ve tatlar deneyip, üretmek nasıl hissettiriyor?
    Normal bir unun ne kadar kabaracağını biliyorum ama bir badem ununun ne kadar kabaracağını bilmediğim için bu benim için bir deney atölyesi oluyor ve bu benim çok hoşuma gidiyor. Mutfak kocaman bir deney atölyen oluyor ve yaptıklarımızı insanlarla paylaşabiliyoruz. Çok keyifli. 

  • Gelen geri dönüşlerde bu işin en keyifli ve en süslü kısmı oluyor değil mi?
    Evet. Onaylanmayı ve tatmin duygusunu sevdiğim için bu mesleği yapıyorum. Egomu ve özgüvenimi tazeliyor.

glutensiz-vegan-pastacilik-sinem-erkan

  • Mutfak çalışması keyifli bir o kadarda stresli bir alan. Senin için zorluk tarafları neler?
    Yeniliğe açık olmayan insanlara yeni bir şey sunmak ve onu beğendirmek çok zor. Bunun bir kitlesi var ve ona hitap etmek  gerekiyor.  Ayrıca mutfakta çok fazla ast üst var. Bu beni rahatsız ediyor. Egolar çatışmaya başlıyor. Bu yüzden çalışmak zor. Ortak çalışma alanı yok. Bireyselsin ve bireysel iyi olmak zorundasın. Hep bir çatışma. 

  • Peki soruyu biraz daha daraltayım. Bu meslekte kadın olmanın zorlukları neler?
    Kadın olmanın şöyle bir zorluğu var; erkek egemen bir toplumda büyüdüğümüz için bu durum mutfakta da var. Çirkin olaylar yaşanabiliyor. Sadece erkekler değil kadın kadına da bu tarz olaylara maruz kalıyorsun. Hevesinin kırılması, yaptığın işin sabote edilmesi gibi. 
    Bunun yanı sıra birbirimizi destekleyebildiğimiz iyi arkadaşlarımda oldu. Sude isimli bir arkadaşımla kısa dönem çalıştım. Bilmediği şeyleri o bana soruyor, ben bilmediğim şeyleri ona soruyordum. Tatlı tatlı birbirimize öğretiyorduk. Eksiklerimizi kapatmak üzerine ilerliyorduk. Çok keyifle çalışmıştım. 

  • Nasıl bir işletmede çalışmayı seviyorsun?
    Küçük bir işletmede butik ürünler üretmek, çalışmak daha keyifli ve huzurlu. 

  • Ülkeler arasında tariflerini en sevdiğin yer neresi?
    Alman tatlılarını, ekmeklerini, çöreklerini çok seviyorum. Tatlıları ve çörekleri çok yağlı çok şekerli ama lezzetli. :) 

  • Mutfakta olmazsa olmaz malzemelerin?
    Psyllium, (Karnıyarık otu tohumu tozu), badem unu, muz, keten tohumu olmazsa olmazlarım. Ancak özellikle iş yerinde psyllium ile daha çok çalışıyorum. 

  • Yapmayı en çok sevdiğin ve yemekten keyif aldıkların neler?
    Sulu, ekmek banabileceğim, serinleten salatalar yapmayı çok seviyorum. Ama en çok kek ve kurabiye yapmayı çok seviyorum. Onları şekillendirmek süslemek çok keyifli. Zaten bu işe de bu sevgimden dolayı başladım.  

glutensiz-vegan-pastacilik-sinem-erkan

  • Pastacılıkta en sevdiğin kısım hangisi?
    Renklendirme ve süsleme kısmı çok keyifli. Çocuk pastaları yapmak, özel günler için çalışmalar yapmak çok güzel. Bu yüzden cadılar bayramı ve yılbaşı zamanı çalışmayı çok seviyorum. Kişiye özel çalışmak çok eğlenceli ve keyifli. 🎃👻🍬🦇💀🧡

  • Bu işi yapmak isteyenlere önerilerin neler? İsteyen herkes yapabilir mi?
    Vegan glutensiz mutfak biraz daha sakin bir alan  özel insanlara hitap ediyorsun. Yani yeteneği, ilgisi olan herkes yapabilir. Ancak  maalesef sektör sanılanın aksine toz pembe değil. Kadınlar için hatta eğitimini almış bireyler için biraz daha kurtlar sofrası. Bu işi yapabilmek için  çelik gibi sinirlere sahip olmak gerekiyor.

Sohbetimize ortak olanlara önerilerin?
Bir Dizi:
American Horror Story
Bir Kitap: Kitap okumaktan çok dinlemeyi daha çok seviyorum. Yürüyüş yaparken müzik dinlemek yerine kitap dinliyorum ve daha çok klasikleri dinlemeyi seviyorum. 
Podcast: Kendini Bulma Cesareti, Merdiven Altı Terapi, Sen O Kız Değil Misin? Bu Mu Yani? Mitolojik İnciler
Bir Film: Versace


🌿
https://www.instagram.com/alcedokitchen/

Verdiği cevaplar için Sinem'e çok teşekkürler!❤



GLUTENSİZ & VEGAN PASTACILIK • SİNEM ERKAN
Share