MADAM DELPHINE LALAURIE'nin İŞKENCE EVİ

 


COURTESY OF LOUISIANA STATE MUSEUM
Royal Caddesi'ndeki Lalaurie Evi. 
Fotoğraf: Johnston, Frances Benjamin (Fotoğraf Sanatçısı)
Fotoğraf Kaynak: 64parishes

Madame LaLaurie'nin İşkence Evi

19 Mart 1787'de 
New Orleans'da saygın ve varlıklı bir aile olan Mccarty ailesinin bir kız çocuğu dünyaya geldi. Ailenin 5 çocuklarından biri olan o kız çocuğunun adı ise Delphine'di. Zeki, akıllı bir kız çocuğuydu. Tabii ailesi dahil hiç kimse o kız çocuğunun gelecekte bir seri katil olacağını düşünmemiştir muhtemelen. Dönemin en vahşi, en acımasız, narsist seri katili olacağını ise hiç düşünmemişlerdir. 

Delphine, 13 yaşındayken  kraliyet memuru olan Don Ramon ile evlendi ve birkaç yıl sonra hamile kaldı. Eşi sık sık iş seyahatine gidiyordu ve Delphine'de ona eşlik ediyordu. Tekrar iş için çıktıkları bir seyahat sırasında eşi beklenmedik bir şekilde öldü. Kocasının ölümünden birkaç gün sonra ise Delphine doğum yaptı ve ardından New Orleans'a geri döndü. 4 yıl sonra bir bankacı, tüccar ve avukat olan Jean Lanque ile tanıştı ve onunla evlendi. Çiftin 4 çocukları oldu. Yıllar sonra ise1816'da eşi Jean Lanque'de esrarengiz bir şekilde hayatını kaybetti. Bir döngüye hapsolmuş gibi. İlginç. Akıllara başka bir şey geliyor değil mi? Ancak konuyla alakalı öyle bir açıklama yok.
Kocasının ölümünden birkaç yıl sonra kendinden yaşça küçük biri olan doktor Leonard Louis Nicolas LaLaurie ile tekrar evlendi. 


Madame LaLaurie,  evlendikten yıllar sonra 1831'de Fransız Mahallesinde yer alan 1140 Royal Street'ten üç katlı, gri, soğuk görünümlü bir konak satın aldı. Aldığı konakla birlikte evine siyahi kölelerde satın aldı. O yıllarda ve o bölgede evlere köleler tutmak yaygındı. Ayrıca köleleri şiddetten ve acımasız cezalardan koruyan bir yasa dahi vardı. Ancak belli ki bu Madam için pek önemli değildi. Başlangıçta kölelerine çok iyi ve nazik davranıyordu. Hatta ikisini azat bile etmişti. Ancak aşikar ki bu göstermelik bir iyi niyetti. Oysa evdeyken onlara gerçek manada kan kusturuyordu. Öyle ki bir noktadan sonra işler daha da çirkinleşmeye başladı. Bir gün Delphine 12 yaşında bir kız çocuğu olan kölesinin saçını taramasını istedi. Kız çocuğu saçını tararken biraz hoyrat davranınca Delphine kontrolden çıktı ve kızı kırbaçlayarak dövdü. Küçük kız olacakları bildiğinden olsa gerek kendini üst katın penceresinden attı. Atladığı bu pencere ise daha sonra betonla kapatıldı. (Yukarıdaki görselde görebilirsiniz.) LaLaurie kızın cesedini evinin bahçesine gömdü. Kızı gömdüğü sırada çevreden bazı insanlar onu gördü ve durumu polise bildirdi. Dokuz kölesini satmak şartıyla ve 300 dolarlık para cezası ile kıl payı sıyrıldı. Aldığı bu ceza tabii ki onu caydırmadı.
Bu olaydan sonra halk Madam LaLaurie'den şüphelenmeye başladı. Ancak kimse durumu ispat edemedi. Ta ki 10 Nisan 1834 tarihinde konakta büyük bir yangının çıkana kadar. Kurtarma ekiplerinin ve halkın yardım için konağa girmesiyle vahşet ortaya çıktı. 
  • Tavan arasına bakıldığında tanınmayacak durumda olan cesetler bulundu. Bazılarının organları vücutlarında bile değildi. Birinin gözleri oyulmuştu. Bazılarınınsa ağızları dışkı ile doldurulup dikilmişti. En korkunç olanı ise yengeç gibi görünen bir kadın cesediydi. Raporlarda yer alana göre bir kadının kemikleri kırılarak yengeç görünümüne getirilmişti. Bir başka kadınsa bağırsaklarla sarılmıştı. 
Olaylar ortaya çıktıktan ve köleler binadan kurtulduktan sonra halk eve saldırdı ve kapı pencere ne varsa yerle bir etti. 
Bu olayların akabinde söylenenlere göre yangın sırasında Madam LaLaurie şoförüyle birlikte ortalıktan kayboldu. Bazı söylentilere göre Paris'e kaçtıkları düşünülüyordu ancak maalesef orada olduklarına dair bir iz bulunamadı. 
1930'ların sonlarına doğruysa New Orleans'ın Saint Louis Mezarlığı'nda "LaLaurie, Madame Delphine McCarty" yazılı kırık bakır bir plaka bulundu. Plakanın üzerinde Fransızca bir yazı vardı. Plakanın üzerinde yazana göre Madam LaLaurie 7 Aralık 1842'de Paris'te ölmüştü. 
Ancak Paris'te bulunan kayıtlar onun 1849'da öldüğünü söylemekte. Cesedi asla bulunamayan Madam LaLaurie'nin ölümü halen gizemini koruyor.
Tabiri caizse bu canavarın yaptığı korkunç şeylerden sonra kaçıp kurtulması akıl tutulması yaşatıyor...



American Horror Story'nin 3. Sezon Coven bölümünde Madam Delphine LaLaurie'de yer alıyor. 


American Horror Story: Coven 
Madam Delphine LaLaurie'ye hayat veren aktör Kathy Bates
MADAM DELPHINE LALAURIE'nin İŞKENCE EVİ
Share