SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA: ATELIER GAIA • EZGİ AKTEL

Atelier Gaia

Biz ekolojik tekstili 🌿 destekleyen, doğal kök boya ile boyanmış ürünleri el emeği ile üreten bir atölyeyiz. Doğallığı felsefe edinerek çıktığımız bu yolculukta, %100 pamuk ve diğer doğal lifleri sanata çevirerek ailemizi büyüteceğiz🌲 

surdurulebilir-moda-atelier-gaia-ezgi-aktel

🌿Bize kendini tanıtır mısın? 
İsmim Ezgi Aktel, Antalya'da yaşıyorum ve burada sosyal medya moderatörlüğü yapıyorum. Aynı zamanda, kendi tasarımlarımın yer aldığım Gaia isimli bir markam var.
Meslek lisesi hazır giyim tekstil bölümünü okuduktan sonra üniversiteye de aynı bölümden devam ettim ve Marmara Üniversitesinde 2 yıl hazır giyim bölümünü okudum. Üniversiteden sonrasında hazır giyim konfeksiyon bölümünde çalıştım fakat bunun bana çok yeterli gelmediğini düşünerek bu işin tasarımsal bölümüne geçmeye çalıştım. Sonrasında tekrar üniversite sınavına girdim ve Çanakkale Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım bölümüne geçtim. Giriş yaptıktan sonra kıyafet tasarlamak yerine yüzeyi tasarlamanın bana daha çok mutluluk verdiğini keşfettim. Çünkü bunun bir sınırı yoktu. Stilizeden ziyade kumaşın canlılığı ve hareketi beni daha çok heyecanlandırıyordu. Araştırmalarım sonucunda tezimi yazmacılık üzerine yaptım. Türkiye'deki yazmacıları araştırdım. Üzerlerindeki desenlerin nereden geldiğini, anlamlarını araştırırken Bedir Rahmi Eyüboğlu'nun yazma atölyesini keşfettim. Okulumu ve tezimi bitirdikten sonra İstanbul'a dönüp Bedir Rahmi Eyüboğlu'nun Mavi Kaplumbağa Sanat Atölyesine gidip burada gönüllü çalışmak istediğimi söyledim. Çalışmakta olduğum işimden kalan zamanlarda atölyeye gidip çalışıyordum. Orada çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Bedir Rahmi Eyüboğlu'nun torunu olan beyefendi bana çok yardımcı oldu. Çok keyifli bir süreçti benim için. 
 

surdurulebilir-moda-atelier-gaia-ezgi-aktel


🌿Neler öğrendin?
Kalıbı en maliyetsiz en ekolojik şekilde yapmayı öğrendim. Boyanın formülünü yapmayı öğrendim. Antalya'ya taşındığımda öğrendiklerimi ilerletmeye çalıştım. Kastamonu'da bir yazma tasarımı için bir kalıp atölyesi buldum ve oradan siparişlerimi verdim. Aynı zamanda özel olarak istediklerimi de Tokat'taki bir ustadan eliyle oymasını istemiştim.
En güzel oyma ıhlamur ağacından oluyordu. Bu sebeple ıhlamur ağacından yapılan el oyması kalıplar tercih ettim.
Aynı zamanda pandemi döneminde Fransa'da yaşayan Beste Bonnard adlı doğal boyamacıdan doğal boyama ile alakalı bir ders aldım. Örnek söylüyorum; nar kabuğundan nasıl kumaş boyanır? Ondan elde edilen boya nasıl kumaşa sabitlenir? gibi birçok şey öğrendim. 

surdurulebilir-moda-atelier-gaia-ezgi-aktel

🌿Kendi ürünlerini yapmaya nasıl başladın?
Önce işe büyük bir kazan alarak başladım. Kalıplarımı, boyalarımı ve şileden kumaşlarımı sipariş ettim. Boya yapımı için Antalya'dan papatya, nar, çiçek topladım ve kumaşlarımı boyamaya başladım. 

surdurulebilir-moda-atelier-gaia-ezgi-aktel

🌿Tasarıma geçmeden önceden plan yapıyor musun yoksa tamamen doğaçlama mı gelişiyor?
Doğaçlama yapmayı çok seviyorum. Çünkü doğaçlama yaparken farklı güzel şeyler buluyorum. Bazen de eğer bir proje yapıyorsam üstünde çok fazla düşünüyorum. Olmadıysa sıfırdan tekrar başlıyorum. Çalışmaya başlamadan önce bir çizim eskiz yapıyorum. Bazense doğrudan kumaşı buruşturup, katlayarak belli bir şekil veriyorum. Üzerine düşünüyorum, hayal ediyorum belki bir gün düşünüyorum üstüne. Bazen uykuya geçmeden önce bile düşündüğüm oluyor. Uzun düşünmeler sonrası karar veriyor ve yapmaya başlıyorum. 

🌿Fikir aşaması epey meşakkatli. Peki ürünün yapımı ortalama ne kadar sürüyor?
Küçük çaplı işlerimin çabuk bittiği oluyor ama üstüne kafamı yorduğum işler 4-5 gün sürüyor.  Mesela başka bir kalıp tahta ile yapmayacaksam ve söylediğim o ekolojik malzemeyi oyarak yapacaksam eğer daha uzun sürüyor. Eskiz aşaması ise daha da uzun sürüyor. Çünkü kompozisyonu oluşturmak çok uğraştırıcı. Hikaye, araştırma, kompozisyon, baskı birbirleriyle bağlantılı olan şeyler. 

🌿Farklı teknikleri denemeyi seviyor musun?
Tabii seviyorum.  Mesela Linol baskıyı çok seviyorum. Plastik levhalarla yapılan bir baskı. O da çok güzel ve estetik duran bir teknik.  Bunu normalde resim yapanlar kullanıyor ama ben de kullanmayı çok seviyorum. 

surdurulebilir-moda-atelier-gaia-ezgi-aktel

🌿Bu baskı yöntemi her tekstil ürününde kullanılabilir mi?
Aklına gelen bütün tekstil ürünlerinde kullanılabilir. Perde, mutfak havlusu, kıyafet, iç çamaşırı, koku keseleri. Mesela yatak örtüsü bile yapmıştım.

🌿Tüm kumaşlara uygulanabiliyor mu?
Yüzde yüz pamuklu olan tüm kumaşlar kullanılabilir. Boyanın iyi işleyebilmesi için pamuk olması önemli. 

surdurulebilir-moda-atelier-gaia-ezgi-aktel

🌿Atelier Gaia güzel ve kulağa hoş gelen bir isim. Nasıl buldun? Bir hikayesi var mı?
O dönemlerde çok fazla Anadolu medeniyetlerini araştırıyordum. Yunan medeniyetindeki tanrılardan olan Gaia toprak anlamına geliyordu ve onu koymak istedim. Hikayesi, yaptığım işe olan uyumu çok hoşuma gitti. Ruhumu okşayan bir isim oldu Gaia. 

surdurulebilir-moda-atelier-gaia-ezgi-aktel
Anselm Feuerbach'ın Gaia tasfiri (1875)
Gaia, Gaea, Ge: Toprak Ana, Doğa Ana, Titanların Anası

🌿Bu işe başlarken iyi kazanç sağlamak gibi bir hedefin var mıydı?
Hiç maddi odaklı düşünmedim. Zaten çok zor satıyorum. Sattığım oluyor tabii ama genel de ya hediye ediyorum ya da kıyamıyorum saklıyorum.

🌿Bu işi tutkuyla yaptığın o kadar belli ki. Bununla ilgili bir hayalin mutlaka vardır diye düşünüyorum. Mesela bir koleksiyon çıkarman harika olurdu. İlerisi için böyle bir düşüncen var mı?
Tabi tabi, hayalim bu zaten. Bir hikayeden başlayıp belli bir hikayenin koleksiyonunu oluşturmayı istiyorum. 
Başlarda burada küçük işletmemi açmaya çalıştım fakat Türkiye şartlarında pek mümkün olmadığı için şimdi başka bir işte çalışıp yaratıcılığımı başka bir döneme saklıyorum. 
40'lı yaşlarımda bunu büyüterek devam edeceğimi  ve en sevdiğim iş olarak hayatımda kalacağını düşünüyorum. En uzun vadeli hedeflerimden birisi sanırım bu ve hep şunu düşündüm; bir kafe ve kafenin yanında bir atölye. Ürettiğim ve ders verdiğim bir atölye. Bunu herkesin öğrenmesini istiyorum. Bedir Rahmi Eyüboğlu'nun yaptığı gibi. Kendisinin eli açık ve herkese bildiklerini öğretmişti. Ben de bu sanatın ilerlemesini istiyorum ve Anadolu topraklarında yazma sanatının ilerlemesini kesinlikle çok istiyorum. 

🌿Sohbetimize ortak olanlara önerilerin?

Bir Dizi: Black Mirror
Bir Kitap: José Mauro de Vasconcelos'ın başta Şeker Portakalı olmak üzere tüm kitaplarını çok seviyorum. Türk yazarlardan da Yekta Kopan'ın kitapları sevdiklerim arasında.
Bir Film: Cennet Sineması
Bir Yer: İstanbul Bebek Parkı

🌿Bu işi yapmak isteyenlere bir tavsiye verecek olursan?
Eğitim, alt yapı ve araştırma isteği. 

🌿
https://www.instagram.com/blockprintgaia/
Shopier/Dükkan


Verdiği cevaplar için Ezgi'ye çok teşekkürler!❤

SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA: ATELIER GAIA • EZGİ AKTEL
Share
  1. Bu çok zahmetli ama bir kadar kaliteli iş için arkadaşı kutluyorum. Doğal boyamacı Beste Bonnard' ı severek takipteyim ben de. Öyle hassasiyetle bu işe eğilmiş ki, aldığı eğitimler, tanıştığı insanlar çok yerinde seçimler. Çok sevindim adına. Teşekkür ederim tanıştırdığın için simyamist. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Momentos, bu güzel yorumun için hem Ezgi adına hem kendi adıma çok teşekkür ederim ❤

      Sil