ANTOLOJİ DİZİSİ: BLACK MIRROR & BANDERSNATCH İNTERAKTİF FİLMİ

black-mirror-dizisi-black-mirror-bandersnatch-filmi

BLACK MIRROR

Emmy ödüllü Black Mirror her bölümü farklı konulara odaklı, içinde dram ve macera barındıran bir bilimkurgu dizisi. 
2011 yılında Channel 4 kanalında yayınlanmaya başladı ve büyük ses getirdi. Başarılı diziyi gözüne kestiren Netflix dizinin haklarını satın aldı ve dizi 2016 yılında Netflix platformunda yayınlanmaya başladı. 
Netflix, dizinin 4 sezonunun ardından 2018 yılında İnteraktif Filmi Black Mirror: Bandersnatch'i yayınladı ve 2019'da 5.sezonunu izleyiciye sunup sessizliğe çekildi. 

Peki nedir Black Mirror?


Gün geçtikçe teknoloji anlamında yeni adımlar atılıyor ve bir sürü yenilik geliyor.
Kısacası giderek teknoloji hayatımızı ele geçiriyor. İyi anlamda mı kötü anlamda mı orası tartışılır. Getirdikleri kadar bizden götürdükleri de ortada. Burada teknolojiyi mi suçlamalıyız insanlığı mı? Orası da tartışılır. :) Filmlerde ve dizilerde gördüğümüz birçok teknoloji üretildi ve bu anlamda gelişmeye de devam ediyor. 
Bu durum ilgimi çekmesine ve teknolojiyi sevmeme rağmen beni biraz ürkütüyor. 
Black Mirror'da tam olarak bu konuya odaklanıyor. Daha doğrusu teknolojinin karanlık tarafına. Gelişmekte olan ve yavaş yavaş insanlığı içine yutan teknolojinin toplum üzerindeki etkisini anlatıyor. 

Dizinin tüm bölümlerini değil sadece etkilendiğim bölümlerin konularından kısaca bahsedecek olursak:

Black Mirror 1.Sezon

1.Bölüm: Milli Marş
Belki de Black Mirror'ın en çok ses getiren bölümlerinden birisi Milli Marş. Özellikle tek bir sahnesi ile. 
Kraliyet Ailesinin en sevilen üyesi olan Prenses Susannah kaçırılıyor ve Başbakan Michael Callow hayatını derinden etkileyecek önemli bir karar vermek zorundadır. 

3.Bölüm: Senin Tüm Geçmişin
İnsanlar yaptığı, gördüğü ve duyduğu her anı kaydeden hafıza implantlarına sahiptir ancak bu durum kulağa geldiği kadar pek hoş değil. 
Bu implant sayesinde görüntüleri kendiniz izlediğiniz gibi başkalarına da izletebiliyorsunuz. 

Black Mirror 2.Sezon

1. Bölüm: Hemen Döneceğim 
Yakınlarını kaybetmiş insanların ölülerle iletişim halinde kalmalarını sağlayan dev bir hizmet! 
Peki gelenler sahiden kaybettikleri kişi mi? Yoksa farklı bir versiyonu mu? 

3.Bölüm: Beyaz Noel
Gizemli bir yerde iki adam Noel'i birlikte geçirir ve üç teknoloji hikayesi anlatırlar. İnsan zihnini konu alan bu bölüm gerçekten keyifliydi.

Black Mirror 3.Sezon

1.Bölüm: Dibe Vuruş
Skorunu artırmak için çaba harcayan bir ofis çalışanı kadın, skorunu tavan yapacak bir düğüne davet ediliyor ve yolculukta işler fazlasıyla karışıyor. 
Herkesin sosyal medya skorunu artırmaya çalıştığı bir dünya düşünün (ki şuanki durumumuzdan uzak değil) bu dünyada gördüğünüz muamele doğrudan skorunuzla alakalı ve skoru düşürecek hiçbir hamle yapmamalısınız. Skorunuz düştükçe yaşam kalitenizde o denli etkileniyor. 
Kabalık, kavga ve saldırganlık gibi durumlarda etkili bir çözüm olabilirmiş diye düşünsem de kimsenin kendi gibi olmadığı ve duygularını bastırdığı bir dünya düşünemiyorum. 

2.Bölüm: Artırılmış Gerçeklik
Parasız kalan bir gezgin yeni bir oyun sistemini deneme işini kabul ediyor. Gerçekliğin ve oyunun birbirine karışmaya başlamasıyla durum korkutucu olmaya başlıyor.

3.Bölüm: Sus ve Dans Et
19 yaşındaki bir genç, bilgisayarında porno izlerken hacklenir. Hacker tarafından verilen görevleri ya yerine getirecektir ya da sırları internette yayınlanacaktır. 
Bu bölüm izlediğim bölümler arasında en en sevdiğim ve herkesin izlemesi gereken ders niteliğindeki bölümlerden birisiydi.

4.Bölüm: San Junipero
1987'lerde geçen bölümde utangaç bir genç kadın ve özgüveni yüksek, maceracı bir parti kızının arasında geçenler anlatılıyor. Oldukça keyifli ve sonu sürprizli bir bölümdü. 

6.Bölüm: Sosyal Linç 
Sosyal medyadaki linç kültürünü konu alan bu bölümde, bir Hacker'ın başlattığı hashtag ile ünlüler korkunç bir şekilde ölmeye başlıyor. 
İşinde deneyimli bir dedektif ve teknolojiden anlayan yardımcısı da gizemli hackerın peşine düşüyor.
Bir hastagle birinin hayatına son verme gücü. Düşüncesi bile rahatsız ediyor.


Black Mirror 4.Sezon

1.Bölüm: Uss Callister
Star Trek severleri mutlu edecek bir Black Mirror bölümü. 
Star Trek kadar sevimli gelir mi bilmem ama keyifli bir bölümdü. Çevrimiçi video oyununun kurucu ortaklarından olan Robert Daly, ofiste hak ettiği muameleyi görmediğini düşünüyor ve bu sebeple kendini sanal gerçekliğe kaptırıyor. Bunun, klasik bir çevrim içi oyunundan çok farklı olduğu kesin.

2.Bölüm: Arkangel
Bekar anne Marie, kızının güvenliğinden endişe edince kızını takip edebileceği son teknoloji ürünü bir cihaz satın alıyor. Çocukların ne yaptığını, nerede olduğunu ve daha fazlasını takip/kontrol edebildikleri bir cihaz. 

4.Bölüm: Hang the DJ
Bir çöpçatan programı düşünün, ilişkilerin ne kadar süreceğini önceden belirleyen bir çöpçatan programı. Çok zaman geçmeden  çiftlerden biri sistemini mantığını sorgulamaya başlıyor.

5.Bölüm: Black Museum
Nadir bulunan kriminolojik eşyaların sergilendiği bir müzeye, bir gezginin yolu düşüyor. Her bir objenin hikayesi var ve hikayeler tanıdık. :) 

Black Mirror 5.Sezon

2.Bölüm: Smithereens
Londralı bir uber şoförü, Smithereen isimli (twitter benzeri bir uygulama) bir sosyal medya şirketinin çalışanını kaçırıyor ve uluslararası bir krize sebep oluyor. Smithereens, kesinlikle günümüz problemini çok iyi özetleyen bölümlerden birisi. 

Black Mirror: Bandersnatch 

Bilimkurgu antolojisi dizisi Black Mirror'ın interaktif filmi Bandersnatch, dizinin yaratıcısı Charlie Brooker tarafından yazıldı, David Slade tarafından yönetildi ve 2018 yılında Netflix platformunda yayınlandı. 
Birden fazla sona sahip ve karakterin kararlarına seyircinin yön verdiği Bandersnatch filmi, 1980'lerde Stefan Butler isimli bir programcının etrafında geçiyor. 
Fantastik, karanlık bir romanı bir video oyununa uyarlayan genç programcı Stefan Butler, verdiği kararları ve gerçekliği sorgulamaya başlıyor. 



Black Mirror ismini yeni duyuyorsan ve her bölümü farklı konu işleyen dizilerde sevdiklerin arasındaysa eğer hazır yeni sezonda gelmek üzereyken izlemek için tam sırası! 

Yorumlarda buluşalım!
Sevgiler, Simya❤

Kaynaklar:





ANTOLOJİ DİZİSİ: BLACK MIRROR & BANDERSNATCH İNTERAKTİF FİLMİ
Share