![]() |
Görsel Kaynak: pikisuperstar on Freepik |
Sahi veganlar ne yer?
Sadece patates kızartması yeniyor efsanesine bu soruyla açıklık getirelim mi?. Doğrusu birçok yerde fazlaca açıklık getirilmiş ama birde ben konuşayım ve arşivde yer alsın istedim.Vegan olmak isteyen, geçiş sürecinde olan ya da aklının bir köşesine veganlık ve vejetaryenlik yer etmiş herkesin aklına ilk gelen şey peki ne yiyeceğiz? Ben de önce pesketaryen sonra vejetaryen beslenme biçimiyle bu yola çıkmış biri olarak benim de aklımdaki tek soru buydu:
Ne yiyeceğim?
Veganlığı araştırırken, yumurtalarla ilgili bir video izledim. İzlediğim bu videonun yarattığı büyük etkiyle: "Yaptığımda bir terslik var, böyle beslenirken de hayvanlara zarar vermeye devam ediyorum" dedim ve bir gecede vegan olmaya karar verdim. Hayvansal süt ve peynir yemeye alışmış bir bünye için bu geçiş kolay olmadı. Özellikle peynirin yokluğunu ilk etapta çok hissettim. Ancak derinine indiğimde her şeyin bir alternatifi olduğunu da gördüm, deneyimledim.
Yaşadığımız yerin nimetleri muazzam. Kuru fasulye-pilav ikilisi, mercimek çorbası, ezogelin ilk akla gelenler. Tümünü buraya yazmaya kalksam uzun bir liste çıkar. Türk yemeklerinin büyük çoğunluğu zaten vegan. İçerisine eklemeler yapıldığında vegan olmaktan çıkıyor. Dolayısıyla aç kalma gibi bir durum söz konusu değil. Hele tüm öğünleri meyve ve patates kızartmasıyla geçirmek hiç mantıklı değil. Böyle tek tip beslenme biçiminde (hangi beslenme biçimi olursa olsun) sağlıklı olmak mümkün mü? Elbette değil.
PEKİ VEGANLAR NE YER?
- Bakliyatlar
- Sebzeler
- Meyveler
- Tahıllar: makarna, erişte, bulgur vb.
- Kuruyemişler
- Baharatlar
- Hayvansal süt yerine: Soya, fındık, yulaf, badem sütü
- Hayvansal peynir yerine: Kaju kuruyemişi ve bitkisel sütlerden elde edilmiş peynirler
- Hayvansal yoğurt ve ayran yerine: Kaju ve bitkisel sütlerden elde edilen yoğurt ve ayran
- Hayvansal tereyağı yerine: Bitkisel süt ve proteinlerden elde edilmiş tereyağı ya da margarin
Vegan gıda sektörü her geçen gün gelişmeye devam ediyor ve çeşitlilik çoğalıyor. Büyük marketlerde vegan köfte, lahmacun, içli köfte, nuget, börek vb. bir sürü dondurulmuş gıda bulmak mümkün. Bunların bazılarını evde elde etmekte düşünüldüğünden daha kolay.
BİLGİ: Vegan peynirleri market raflarında görebiliyorduk ancak vegan peynir yasağı geldikten sonra bulabileceğimiz yerler biraz kısıtlandı.
Vegan olma yolculuğumda bana yardım eden kitap ve youtube kanalları:
Miki Mottes tarafından yazılan ve resimlenen Kolay Mutlu Mutfak, Dr. Suat Erus'un çevirisi ile 2020'de Türkiye'de satışa başlamıştı. Bu süreçte aldığım ilk kitap bu oldu. Vegan olmak isteyen ya da vegan ağırlıklı beslenenler için harika bir rehber.
Dr. Suat Erus Youtube Kanalı:
Kitabın içinden bazı görseller:
VEGAN BESLENME / VEGAN SAĞLIK
Dr. Murat Kınıkoğlu: Vegan Beslenme ve Vegan Sağlık Kitapları da bu yolculuğa çıkacaklar için harika iki kitap. Youtube kanalı da harika bir kaynak.
Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/@muratkinikoglu/
Vektörel Çizimler: https://www.freepik.com/author/pikisuperstar
Geçen yıl epey bir süre vegan olarak yaşadım ve beslendim. Sonra zorlamaya başladım. Şimdi daha içimden geldiği gibi besleniyorum diyebilirim:)
YanıtlaSilGüzel bilgiler için teşekkür ederim:)
Biraz zorlayıcı bir süreç. Başlarda ben de zorlanmıştım :) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için :))
Sil