MERYEM ile YOGA ve BLOG ÜZERİNE SOHBET / Meryemle.com 🧘

  • Merhaba Meryem!

Merhaba, Simya! Öncelikle bu güzel sohbete davetin ve soruların için çok teşekkür ederim.

  • Kabul ettiğin için asıl ben teşekkür ederim! :) Bize kendini tanıtır mısın?

1992 Ankara doğumluyum, Gazi Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Üniversite döneminde içerik üreticisi, editör olarak çalışmaya başladım ve bloğumu açarak içerik yönünden zenginleştirmeye çalıştım. Hâlen web sitemde güncel olarak içerikler paylaşıyorum. Bilinir bazı markaların içeriklerini hazırlıyorum ve SEO çalışmalarını yapıyorum. Aynı zamanda başlangıç seviyesi yoga eğitimini tamamladım ve başlangıç seviyesi yoga dersleri veriyorum. Antrenörlük ve ileri seviye yoga eğitmenliği için çalışmalarım devam ediyor. 

  • Yazmaya ne zaman ve nasıl başladın?

Gazetecilik bölümünü kazanmamla birlikte ilk adım olarak kendi web sitemi açtım. Dijital medya alanı ilgimi çekiyordu ve öğrendiklerimi, deneyimlerimi paylaşma isteği ile bloğumu açtım. Bu konuda eşim destek oldu. Kendisi yazılımcı ve istediğim tasarım, alan adı vs. gibi teknik kısımları ile ilgilendi. Bu süreçleri takip ederken ben de SEO alanına ilgim olduğunu fark edip farklı markalarla çalışma fırsatı elde ettim. Bu süreçler sadece internet üzerinden gerçekleşiyor, yani evden çalışan grup arasındayım. Zamanı kendim yönetebiliyorum. Birilerinin baskısı altında kalmadan çalışmak keyifli geliyor. Ancak kendi işimi de yaptığım için çok mesai ayırmam gerekiyor ve sürekli araştırma yapmak, güncel kalmak hoşuma gidiyor.

meryemlecom-ile-yoga-ve-blog-uzerine-sohbet

  • Web sitende birçok farklı konuyu bulabiliyoruz. Spor, beslenme, güzellik gibi. Burası için hayattaki deneyimlerini, bilgilerini paylaştığın bir dünya diyebiliriz sanırım. Bunları yazıya dökmek ve düzenli biçimde yazmayı sürdürmek gerçekten zor. Sen bunu nasıl başarıyorsun? 

Kesinlikle Simya, web sitem deneyimlerimi, hayat hikâyemi, neler yaptığımı paylaştığım bir günlüğüm gibi… Bazen yahu ben neler yapmışım diye baktığım bir yer bazen de daha neler katabilirim, insanlara nasıl fayda sağlayabilirim dediğim bir mecra… Hem özeleştiri yaptığım hem de ne olursa olsun yola devam ettiğimi gördüğüm bir yer… Düzenli yazı yazma disiplinini aslında blog yazmaya ilk başladığımda öğrendim ve oluşturdum. Normal çalışma hayatında da oldukça disiplinli ve istikrarlı olduğumu düşünüyorum. Çalışmaya başlayınca bitirmeden kalkmam. Günlük planımı bitirmeden günün bitmesi beni inanılmaz geriyor ve aslında bu konuyu esnetmeye çalışıyorum. Rutin, alışkanlıklar aslında bizim gelişimimizi gösteren davranışlar… Bu nedenle zamanımı alan, ilerlememi engelleyen faktörleri fark edip dönüştürebilmek ve rutini bozmamak yazma konusunda devamlılığın sağlanmasına yardımcı oluyor. 

  • Asıl merak ettiğim ise yogayı hayatına nasıl dahil ettiğin. Yoga pozlarını, videolarını gördüğümde inanılmaz imreniyorum. O dengeli halin, her geçen gün kendini bu alanda daha da geliştirmen gerçekten ilham verici. 

Öncelikle çok teşekkür ederim, yogaya başlamadan önce bir yıl kadar düzenli yüzdüm. Baktım hareket hayatıma inanılmaz bakış açısı, enerji katıyor yoga ile devam etmek istedim. Yoga aslında felsefesi çok daha kuvvetli bir alan ve gördüğümüz o hareketler asana kısmına giriyor.
Diğer bakış açıları, öğretilerini de hayatta uygulamak benim hayatımı değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Yoga eğitmenlerinin çok sevdiği bir söz vardır:

Asıl pratik matın dışında başlar.

Her zaman dengeli, esnek, güçlü olmak mümkün olmuyor maalesef… Ama her gün mutlaka bir şeyler katmak, denemek, muazzam güzellikte olan bedeni tanımak çok keyifli bir yol… Yogaya başlayınca zaten o disiplin kişiye yükleniyor. Bir hafta asana pratiği yapmasam vicdanen rahatsız hissediyorum. Hareket, yoganın felsefesine uygun olarak yaşam biçimini değiştirmek sakin, dengeli ve huzurlu bir yaşam için benim rehberim diyebilirim. 

*Asana, Sanskritçe "duruş" veya "pozisyon" anlamına geliyor. 
https://tr.wikipedia.org/wiki/Asana

  • İlk pratiğin nasıldı? Ben bunu yapamayacağım dediğin oldu mu? 

Bu soruyu okuduğumda gerçekten kahkaha attım. :D Çünkü inanılmaz kötüydüm, dersten sonra ayakta duramıyordum. Aşağı bakan köpek pozisyonu bizim dinlenme yerimiz demişti hocamız ve gözlerim açılarak “nasıl ya, burada da dinlenilmez” dediğimi hatırlıyorum. Ayrıca ikinci gün kollarım, bacaklarım, uzuvlarım ağrıdan kalkmıyordu. :D Şöyle söyleyeyim ben hayatım boyunca beden eğitimi derslerinden kaçan bir öğrenciydim ve okulda o hafta takla vs. varsa hayatta o okula kimse beni götüremezdi. :D Ben yaptıysam herkes yapar, o kadar söyleyeyim.  İlk başladığımda baş duruşları çok zor geliyordu onları yapabilir duruma gelince el duruşları vs. zor gelmeye başladı. Ama asıl zorluk, duruş değil her gün gelişmek için belli bir zaman ayırmak ve devam etmek… Bazen hiç mata çıkmak istemediğim gün oluyor ama bahaneye sığınmadan devam etmek geliştiriyor. Çünkü zihin 5 saniyede bir şeyi istediğinizde sizi vazgeçirecek güçte... O zihni duymadan ne istediğine kulak verip devam etmek kıymetli olan. 

meryemlecom-ile-yoga-ve-blog-uzerine-sohbet

  • Yoganın esneklik, denge ve güç adına fayda sağladığı gibi işin zihinsel ve ruhsal boyutu da var. Asıl ilgimi çeken kısım burası. Araştırmalara göre anksiyete ve stres seviyelerinde düşüş sağlıyor. Senin deneyimlerin ne oldu?  Yogadan önce yogadan sonra diyebileceğimiz bir değişim yaşadın mı? Yoganın hayatına etkisi nasıl oldu?

Yogadan önce her şeyi stres yapan, evhamlı bir insandım ve duygularımı kontrol edemezdim. Ancak yoga ile hayatıma “farkındalık” girdi. Bir şey hissediyorsam neden olduğunu sorguluyorum. Bazen öfke ya da kızgınlık geliyor ve ne tetikledi, ne oluyor diye bakıyorum. Fark ediyorum ve bırakıyorum. Bazen çok mümkün olmuyor önceki alışkanlıklardan dolayı ancak deniyorum, kendi üzerimde çalışıyorum. Zihne yenilmemek, asla olmaz yapamazsın diyen zihne inanmamayı pratik ettikçe olabileceklerin en iyisi hayatında karşına çıkıyor. Aslında olan ve olmayanı kabul etmek, hayattan zevk almak yoganın kattığı en güzel değerler. Bu araştırmaya ise kesinlikle katılıyorum. Özellikle nefes çalışmaları ve bu çalışmaları asana pratiğine dâhil ettikçe kişi kendini daha iyi hissediyor. Örneğin çok zorlanılan bir poz düşünün nefes tutulur, vücut kilitlenir, dişler sıkılır, kaşlar çatılır. Aynı durum matın dışında da karşılaşıyoruz. Sevmediğimiz bir olayı yaşarken de aynı tepkiler gerçekleşiyor vücutta… Ancak nefese odaklanmak, o anı fark etmek, bedeni gevşetmek ve her şeyin geçeceğini bilmek çok rahatlatıyor. Ne geçmiyor ki canım Simya, önemli olan nefes alıyorken her şeyi deneyimleyebilmek değil mi? 


-Çok haklısın.

  • Yoga'ya başladıktan sonra beslenme alışkanlıklarında değişme oldu mu? Bu anlamda fayda sağlıyor mu yoga?

Bedenim o gün ne istiyorsa dengeli bir şekilde yiyorum. Ancak son dönemlerde kilo aldığımı hissettiğim ve beni rahatsız edecek boyuta dönüştüğünde kendi bedenime daha özenli davranmaya başladım. Stres kaynaklı yemek yeme alışkanlığı olmuştu bu kilo alma sürecinde ve onu fark edip bırakabildim. Vücudumu hissedip tamam doydun, buna ihtiyacın yok diyebilmek çok önemliymiş onu anladım. Şunu da belirtmeliyim ki yoga ile birlikte vegan, vejetaryen olan arkadaşlarım da oldu. Ancak ben o aşamaya gelemedim açıkçası… 

  • Yoga'da sana yol gösterenler?

Öncelikle yogaya devam etmemi, sevmemi sağlayan hocalarım yol gösterici… Yoga eğitmeni olmak isteyen ve bu yola gönül vermiş kişiler mümkünse Barış İşcan’ın eğitimlerini kaçırmasın! Anatomi olarak bilimsel bilgileri çok iyi harmanlayıp öğrencilere aktarıyor ve derslerinde bedeni tamamen hissedebiliyorsunuz. Aynı zamanda Yiğit Külahlı, Ateş Bağdaş, Elif Böcekli, Zeynep Tokuş, Arzu Dölek, İrem Güneş, Yasemin Altıntaş, Ezgi Keskin derslerinden faydalanılabilir. Online olarak belirli ücret ödeyerek istediğiniz zaman pratik yapmak için Flov Stüdyo çok iyi bir kaynak… Online olarak ben de yoga dersi veriyorum; sosyal medyadan duyuruları takip ederek derslerime dâhil olabilmek mümkün… Ayrıca youtube üzerinden ücretsiz birçok yoga kanalı mevcut; Türkçe içeriklerde Elvin ile yoga, Sinem Mengi yoga kanallarına bakılabilir.  Aynı zamanda Iyengar’ın eserleri çok iyi yol göstericiler arasında bence…

  • Yoga'ya başlayacak olanlara önerilerin? 

Ertelemeden başlayın! Bedeninize, ruhunuza, zihninize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri bence yogaya başlamak! İster güç odaklı ister mental veya yavaş odaklı akışlar yaparak kendinize bir saat ayırmak inanılmaz enerji veriyor.  Bahane bulmadan, ertelemeden hemen başlayın! Yogaya başlamak için esnek, zayıf olmak gerekmiyor. İnanın ben yogaya başladığımda esnekliğin e’si bulunmuyordu. Devamlı pratikle gelişme mümkün! Ekranda görünen bir dakikalık bir akış uzun saatler çalışma gerektirebiliyor. O fotoğraflara ve videolara bakarak karşılaştırma yapılmaması gerekiyor. Çünkü başkasının bininci adımı ile kendimizin birinci adımını karşılaştırma hatasına düşebiliyoruz. 

  • Yoga'ya başlayacak olanlar hangi ürünlere sahip olmalı? 

Hiçbir ürüne sahip olmadan yoga yapılabilir. Mat yerine halı üzerinde, blok yerine kitap, booster yerine büyük yastıklar kullanarak aktif yoga yapılır. Önemli olan başlamanız ve devam etmeniz! Gerektiğinde malzemeleri pratiğinize dâhil edebilirsiniz. Eğer mat almak istiyorsanız 4-5 cm olan, kaydırmaz matlardan alabilirsiniz. Ancak dediğim gibi şart değil; eğer diziniz acırsa dizin altına battaniye alabilirsiniz. Eğer eliniz kayıyorsa evde bulunan bir havlu ile sorun çözülecektir. 

  • Sohbetimize ortak olanlara önerilerin? 

Biraz uzun oldu kusura bakmayın ve buraya kadar okuduysanız gözlerinize sağlık.  

  • Bir Kitap: 
Krisnamurti eserleri, Patanjali’nin Yoga Sutra’sı (Chip Hartranet), Bhagavad Gita
Eckhart Tolle eserleri, Martı, Sabahattin Âli’nin tüm eserleri, Nihan Kaya kitapları 

  • Bir Dizi:
Rizzoli & Isles, Castle, White Collar, Person of Interest Chuck, Himym, Friends, Suits, Şahsiyet

  • Bir Film:
The Science Behind Yoga, Heal, Forrest Gump, Piyanist, Ryan'ı Kurtarmak, Schindler'in Listesi
The Terminal, Ölü Ozanlar Derneği, İftarlık Gazoz, Esaretin Bedeli, Yeşil Yol, Hayat Güzeldir

Benimle bu sohbeti yaptığı için canım Meryem'e çok teşekkürler! ❤



MERYEM ile YOGA ve BLOG ÜZERİNE SOHBET / Meryemle.com 🧘
Share