"YAZARSAM SONSUZA DEK KALIRLAR" GECE HAYVANLARI FİLMİ


"YAZARSAM SONSUZA DEK KALIRLAR" GECE HAYVANLARI 

Austin Wright'ın  "Tony ve Susan"  adlı kitabından uyarlanan Gece Hayvanları, 2016'da Amerikalı moda tasarımcısı ve film yönetmeni olan Tom Ford'un yönetmenliğinde bizlere sunuluyor. Psikoloji-Gerilim türündeki filmin kadrosunda ise Amy Adams , Jake Gyllenhaal , Michael Shannon , Aaron Taylor-Johnson , Isla Fisher, Armie Hammer, Laura Linney, Robert Aramayo, Ellie Bamber, Karl Glusman yer alıyor.

  • Tony & Susan isimli roman birçok kez reddedildikten sonra  Baskerville Publishers tarafından 1993 yılında yayınlandı.
Hikaye, Susan Marrow'un eski eşi Edward'ın ona gönderdiği posta ile başlıyor.  Edward, kendi yazdığı ve Gece Hayvanları ismini verdiği romanını Susan'a ithaf etmiştir.   

Beni, çok az rahatsız eden film vardır ve çoğunlukla rahatsız edici olaylar barındıran filmleri izlemeyi tercih etmemeye çalışırım. Böyle bir filmi ikinci kez izlemeyi ise asla düşünmem.  İlk defa beni rahatsız eden bir film aynı zamanda beni çok etkiledi. Filmin ilk yarısı nabzımı epey yükseltti. Duygu aktarımını destekleyen karanlık teması, rengi ve ışıkları ise çok iyi ayarlanmıştı. Filmin akışı durağan ilerlese de hiç sıkılmadan içine çekildim ve her bir sahneyi merakla ve ilgiyle takip ettim.

Özellikle, diyalogların olmadığı duygu odaklı sahneleri çok sevdim. 

Birçok kişinin acımasızca eleştirisine maruz kaldığı o açılış sahnesi ise benim en sevdiğim sahne oldu. Bazıları eleştiriden çok hakaret içeriyordu. "Mide bulandırıcı, neredeyse kusacaktım" gibi söylemler pek eleştiri niteliğinde değil. 

Amy Adams, Isla Fisher, Jake Gyllenhaal  izlemekten keyif aldığım oyuncular. Özellikle belirtmeliyim ki Jake Gyllenhaal oyunculuğuna bu filmde hayran kaldım. 
Müthişti. 
Bana göre: Yaşadığı durumu aktarma biçimi, mimikleri, ruh hallerini gösterme şekli muazzamdı. Bu film sayesinde tanımış olduğum Michael Shannon'ın  canlandırdığı Bobby Andes isimli karakteri de çok sevdim.

Kendi adıma konuşmak gerekirse, film bittikten sonra bir süre daha o melankolinin içinde kalmaya devam ettim. Bazı filmler sizi oturduğunuz yere çiviler ve filmin sonunda akan yazılara kitler sizi. Gece Hayvanları içinde öyle diyebilirim.

gece-hayvanlari-nocturnal-animals-filmi

Susan ve Edward arasında geçen bir diyalog:
Susan: Neden yazma konusunda bu kadar heveslisin?
Edward: Sanırım bu bir şeyleri canlı tutmanın bir yolu. Er ya da geç ölecek olanları korumanın. Yazarsam sonsuza dek kalırlar. 

Filmde, en sevdiğim replik bu oldu. 



Gece Hayvanları filmini izledin mi? Bu tür filmleri sever misin? Düşüncelerini merak ediyorum!

"YAZARSAM SONSUZA DEK KALIRLAR" GECE HAYVANLARI FİLMİ
Share